Ο Γιάννης Μουτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΣΠΟΥΔΗ από το έτος 2017 διδάσκοντας το μάθημα της Χημείας, προετοιμάζοντας υποψηφίους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής του Διαπανεπιστημιακού και Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (M.Sc.ΔιΧηΝΕΤ-ΕΑΑ)».

Έχει παρακολουθήσει τα παρακάτω επιμορφωτικά σεμινάρια:

  • «Πράσινη Χημεία» από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το 2014
  • «Σεμινάριο Επιχειρηματικότητας» από την εταιρεία «Αναλυτικές Συσκευές Α.Ε.» το 2014
  • Εκπαίδευση σε εργαστηριακές χημικές τεχνικές στο «Εργαστήριο Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοφαρμάκων» του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΕΚΕΦΕ – ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» το 2015

Έχει απασχοληθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα:

  • Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, «Athens Science Festival», το 2018
  • Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, «Athens Science Festival», το 2019

Ημέρα «Ανοικτών Πυλών» στο τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Open Day 2019», για εκπαιδευτικές επισκέψεις Λυκείων το 2019